Polityka prywatności / RODO / Cookies - Biuro Rachunkowe Lublin - Księgowa

Polityka prywatności / RODO / Cookies

Biuro Petra przykłada dużą wagę do ochrony wszystkich danych swoich Klientów. Zapewniamy, że zarówno dane finansowe, jak i osobowe, traktujemy ze starannością i uwzględnieniem zobowiązań wynikających z obowiązujących przepisów.

1. KTO JEST ADMINISTRATOREM DANYCH OSOBOWYCH?

Administratorem Państwa danych osobowych jest Petra sp. z o.o. z siedzibą w Zielonej Górze, przy Pl. Matejki 20/2, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Zielonej Górze, VIII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem 0000346645, posługująca się numerem NIP 9291821389, zwana dalej Petra.

2. JAK MOŻNA SIĘ Z NAMI SKONTAKTOWAĆ W SPRAWACH OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH?

W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych możecie Państwo kontaktować się z nami na podany powyżej adres pocztowy bądź drogą e-mailową na adres: iod@biuropetra.pl

3. NA JAKIEJ PODSTAWIE PRAWNEJ PRZETWARZAMY DANE OSOBOWE ORAZ W JAKIM CELU?

Petra przetwarza Państwa dane osobowe związane z prowadzoną działalnością, tj.:

3.1. ZGODA: na podstawie Państwa zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO). Zgoda na przetwarzanie danych osobowych może być wycofana w dowolnym momencie w taki sam sposób, w jaki została ona wyrażona bądź na adres e-mailowy Petra, przy czym cofnięcie zgody pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych dokonanych przed jej cofnięciem.

3.2. OFERTOWANIE I REALIZACJA UMOWY: w trakcie negocjowania z Państwem zakresu świadczonych przez nas usług, a następnie w celu zawarcia i realizacji umowy, a także w celu ustalenia, dochodzenie i ochrony praw i roszczeń (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

3.3. OBOWIĄZEK PRAWNY: w celu wypełnienia obowiązku prawnego Petra (art. 6 ust. 1 lit. c) w zakresie realizacji obowiązków prawnych, w tym przepisów o rachunkowości dla celów podatkowych i rachunkowych, sprawozdawczych, czy ochrony danych osobowych.

3.4. UZASADNIONY INTERES: w celu wynikającego z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Petra (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Prawnie uzasadnione interesy polegają na prowadzeniu działań statystycznych, raportowania wewnętrznego, archiwizacji, realizacji zasady rozliczalności przetwarzania danych, marketingu bezpośredniego, a także na ochronie przed ewentualnymi roszczeniami prawnymi.

4. JAK DŁUGO PRZETWARZAMY PAŃSTWA DANE OSOBOWE?

Państwa dane będą przetwarzane, a następnie przechowywane, przez czas niezbędny do realizacji umowy oraz jej rozliczenia zgodnie z prawem i okresami przedawnienia roszczeń.

5. DLACZEGO NALEŻY PRZEKAZAĆ DANE OSOBOWE?

Podanie Państwa danych osobowych jest dobrowolne (np. w przypadku pozyskania zgód, prowadzenia przez Państwa korespondencji, woli zawarcia umowy/usługi), ale bywa także konieczne z uwagi na obowiązujące przepisy prawa oraz w celu zawarcia/realizacji umów.

Państwa dane możemy pozyskiwać bezpośrednio od Was, waszych pracowników, współpracowników, z bazy ogólnodostępnej danych GUS, CEIDG i KRS, a także z Państwa stron internetowych bądź innych powszechnie dostępnych źródeł.

Uprzejmie prosimy o przekazywanie nam informacji o zaprzestaniu świadczenia usług przez osoby wskazane do kontaktu i o aktualizację tych danych kontaktowych.

6. KTO JEST ODBIORCĄ DANYCH OSOBOWYCH?

6.1. Dane osobowe są ujawniane osobom trzecim, w szczególności organom bądź osobom/podmiotom upoważnionym do przetwarzania danych, tylko wtedy, gdy jest to zgodne z przepisami prawa, związane z realizacją umów lub w oparciu zgody osoby, której dane dotyczą, w szczególności w zakresie prowadzenia i obsługi Klientów i Dostawców Petra, przy czym zestawienie odbiorców znajduje się w załączniku WYKAZU ODBIORCÓW DANYCH OSOBOWYCH PETRA.

6.2. Ujawnianie danych wiąże się głównie z wykorzystaniem przez Petra podmiotów, będących odbiorcami danych, świadczących na nasze zlecenie usługi w zakresie administrowania i zarządzania, w tym usługodawcy dostarczający i wspierający systemy teleinformatyczne i program Destiny ERP dla

Petra24.pl (Destiny Software sp. z o.o.), hostingowe, doradcze, prawne, podwykonawcy usług, audytowe, archiwizacyjnych, kurierskich, bankowych, telefonicznych.

6.3. W związku z wykorzystywaniem usługi Google Analitics możliwe jest przetwarzanie Państwa numeru IP przez Google LLC, tzn. możliwe jest przetwarzanie tego adresu poza obszar UE i EOG. Dzięki anonimizacji IP, przetwarzanie Waszego adresu IP jest znacząco ograniczone w obrębie państw członkowskich Unii Europejskiej oraz krajów z EWG przed przekazaniem do serwera Google LLC w Stanach Zjednoczonych Ameryki, które należy do tzw. Privacy Shield.

7. JAKIE MACIE PAŃSTWO PRAWA W ZWIĄZKU Z PRZETWARZANIEM PRZEZ NAS DANYCH OSOBOWYCH?

W związku z przetwarzaniem Państwa danych osobowych przysługuje Państwu prawo do dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, do usunięcia danych osobowych (prawo do bycia zapomnianym), jeśli przepisy prawa na to pozwalają, przeniesienia danych, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

8. DANE DOT. DOSTAWCÓW USŁUG NA RZECZ PETRA

W przypadku dostawców usług na rzecz Petra możemy przetwarzać Państwa dane, jak również dane Państwa pracowników i współpracowników.

Polityka Cookies

Cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, tworzone automatycznie przez przeglądarkę internetową, podczas odwiedzania stron WWW. Informacje zawarte w danym pliku cookie mogą być odczytane wyłącznie przez stronę, z której ten plik pochodzi. Tym samym strona internetowa nie może mieć dostępu do innych plików znajdujących się na komputerze użytkownika. W plikach cookie zawarte są różne informacje, które są często niezbędne, aby strona działała prawidłowo. Cookies są zaszyfrowane w taki sposób, aby osoby nieuprawnione nie miały do nich dostępu. Informacje zebrane na podstawie plików cookie może odczytać tylko Biuro Petra oraz – ze względów technicznych – zaufani partnerzy z których technologii korzystamy.

2. W jakim celu używamy plików cookie?

Biuro Petra wykorzystuje pliki cookie na niniejszej stronie w następujących celach:

  • zebranie dane na temat użytkownika dzięki narzędziom Google Analytics,
  • wyświetlenie podpowiedzi dla danego użytkownika, jeżeli już wcześniej odwiedzał tę stronę,
  • dostosowanie zawartości stron internetowych serwisu do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
  • umożliwienie klientom udostępnianie strony w serwisach społecznościowych poprzez narzędzie AddThis i język JavaScript oraz by mieć pewność, że użytkownik widzi zaktualizowany licznik, jeśli udostępni stronę,
  • identyfikacji użytkownika, jeśli jest zalogowany(-a). Nie dotyczy anonimowych użytkowników,/ utrzymanie sesji użytkownika serwisu (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła
  • tworzenie statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
  • zachowanie ustawienia preferencji językowych w pliku cookie w celach automatycznego przekierowania na stronie www.biuropetra.pl
  • Osoby zainteresowane dodatkowymi informacjami dotyczącymi stosowanych przez nas cookies prosimy o kontakt.

3. Jakich plików „cookies” używamy?

  • Niezbędne pliki cookies:Ten rodzaj cookies jest niezbędny do funkcjonowania strony internetowej i nie może być wyłączony w naszych systemach. Niezbędne cookies są zazwyczaj używane w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, takie jak: ustawienie opcji prywatności, logowanie się lub wypełnianie formularzy. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby je zablokować, jednak strona nie będzie wtedy funkcjonowała prawidłowo,
  • Analityczne pliki cookies: Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony. Pomagają nam też dowiedzieć się, które strony są najbardziej popularne lub jak odwiedzający poruszają się po naszej witrynie. Jeśli zablokujesz ten rodzaj cookies nie będziemy mogli zbierać informacji o korzystaniu z witryny oraz nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
  • Funkcjonalne pliki cookies: Ten rodzaj cookies pomaga nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
  • Reklamowe pliki cookies: W celu promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń, możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Ten rodzaj cookies służy do tego, aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej polityce prywatności,
  • Sesyjne cookies: Są to tymczasowe informacje przechowywane w pamięci przeglądarki do momentu zakończenia sesji przeglądarki, czyli do momentu jej zamknięcia. Te cookies są obowiązkowe, aby niektóre aplikacje lub funkcjonalności działały poprawnie,
  • Stałe cookies: Dzięki nim korzystanie z często odwiedzanych stron jest łatwiejsze (np. zapewniają optymalną nawigację, zapamiętują wybraną rozdzielczość, układ treści etc.). Te informacje pozostają pamięci przeglądarki przez dłuższy okres. Czas ten zależy od wyboru, którego można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Ten rodzaj cookies zezwala na przekazywanie informacji na serwer za każdym razem, gdy odwiedzana jest dana strona.

4. Jakie dane nie zbieramy za pośrednictwem plików cookies?

Nie zbieramy żadnych danych pozwalających na Twoją identyfikację. Jedyną informacją o użytkowniku, która jednak bez połączenia z innymi danymi, nie pozwala na jego identyfikację, jest adres IP, z którego łączy się użytkownik.
Twój adres IP może być przekazany także naszym partnerom, w tym Google. 

5. Jak długo korzystamy z plików cookies?

Okres przechowania wynosi np. 2lata, 5lat… w zależności jakie pliki

6. Jak wyłączyć obsługę ciasteczek?

Przeglądarki internetowe domyślnie dopuszczają przechowywanie plików cookies. Jeśli jednak nie wyrażasz zgody na korzystanie z plików cookie przez stronę internetową portalu, możesz w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.